Idag, den 19 november, firas sedan 1999 internationella mansdagen. Enligt statistiken finns det många aspekter som pekar på att detta är en dag värd att uppmärksamma.
Dagen avser att ”fokusera på mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder”. Vidare är det huvudsakliga målet med den internationella mansdagen bland annat att ”förbättra relationen mellan könen” med syftet att ”skapa en säkrare, bättre värld, där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fylla potential”!
Varför behövs en internationell mansdag?
Så, behövs en internationell mansdag? Ja. Statistiken pekar på att detta är en dag värd att uppmärksamma.
Många män mår väldigt dåligt. De mår så dåligt att den vanligaste dödsorsaken bland män i åldrarna 15-44 faktiskt är självmord. Män är samhällets vanligaste brottsoffer, men står också som förövare till den största delen kriminalitet. Dessutom, majoriteten av personer med alkohol- och narkotikamissbruk är enligt statistiken män.
Sammanfattat mår män enligt statistiken alltså psykiskt dåligt, är utsatta för brott och i behov av hjälp ur missbruk. Detta vill vi vara med och förändra.
Inte alla män…
Och nej den här statistiken gäller inte alla män. Men… varför är så ofta en man inblandad i t ex våldsbrott? Varför mår många män så dåligt? Varför känner sig män otillräckliga och varför tar de sina liv? I vilka sammanhang kan vi bidra till att förbättra statistiken? Hur kan du och jag hjälpa till att stoppa machokulturen?
De patriarkala maktstrukturer samhället lyder under är inte bra för någon. Det finns mängder av anledningar till varför dessa strukturer är dåliga och mängder av exempel på hur de kan bli bättre. Ett jämlikt samhälle är nämligen rättvist för alla, inte bara för t ex kvinnor och minoriteter. I ett jämlikt samhälle mår alla bättre. Alla!
Vi tycker det är viktigt att prata om detta. Vi vill försöka bryta strukturerna som ligger bakom. Machokulturer ÄR ett problem. Genom att belysa dessa kan vi faktiskt se hur också männen är förlorare i dagens situation.
Viktigt att tänka på är att detta kan och ska göras utan att skuldbelägga. Att peka finger hjäper nämligen inte någon. Samtidigt är det otroligt svårt att uppnå ett jämlikt samhälle om vi inte pratar om alla de aspekter som bidrar till de mönster som är problemet.
Hur kan vi förändra?
Kalla oss idealister, men vi är alldeles säkra på att samhället kan förändras! Med små steg i rätt riktning kan livet bli enklare för alla. Genom att uppmärksamma, och därigenom kunna förändra, de strukturer som ger genus och könstillhörighet dess tillrättalagda egenskaper skapas möjligheter.
Självfallet finns inga enkla genvägar. Men genom att se, och erkänna, att problemen existerar har vi tagit ett stort steg framåt.
Hurra på internationella mansdagen!
Vi på Lolles älskar män (inte alla män) och vill självklart passa på att särskilt idag uppmärksamma alla de ”vanliga män som lever anständiga och hederliga liv”. Heja alla goa män! Hurra för alla fantastiska förebilder!
(alla citat från Wikipedia 😊)