Gubbkeps – på gubbar och ogubbar

Begreppet gubbkeps användes när jag var barn på ullkepsar för farbröder över 50. Idag är visserligen en 50-åring betydligt yngre än för trettiofem år sedan (inte bara för att min världsuppfattning förändrats sen jag var barn) men modebilden är nu också åt det ”gubbiga” hållet. Detta betyder att yngre medelålders män – vilket väl räknas från 35 ungefär? – idag sannolikt klär sig mer traditionellt farbroderligt än farbröderna själva; i tweed och flanell och manchester!

Varianter och lite historia

Kärt barn har som vanligt många namn. Flat cap, äppelknyckarkeps och paper boy är några av de smeknamn modellerna kallas eller faktiskt heter. På engelska är en ”cap” benämning på alla sorters kepsar medan en ”keps” på svenska i huvudsak är en såkallad skärmmössa som finns i t ex baseball- och truckermodell. Jag går inte in mer på ”vanliga” kepsar här utan fokuserar på guppkepan enbart.

En gubbkeps, gärna i ull, har i Sverige traditionellt varit arbetarklassens huvudbonad. Den har också kunnat användas som stilmarkör där direktörn genom att ta på sig (gupp)kepsen vill smälta in eller framstå som avslappnad. I England är flat cap:en mer eller mindre obligatorisk i taxiuniformen och medan samma typ av keps i USA ses som lite sportigare och gärna bärs av tränare och sportjournalister.

Håll i hatten va rätt!

Hur bära en gubbkeps?

Gubbkepsen kan bäras av alla. I huvudsak bärs den på huvudet (skulle bara se om du läser vad jag faktiskt skriver!) och med fördel tycker jag den bör ha skärmdelen fram. Kanske minns du årtiondet vi nu i efterhand helst vill glömma, då när kepsarna bars bakochfram, till och med så utstuderat att loggan på just gubbkepsar placerades baktill för att säkert synas framåt :p Vilken modell passar då på vem? Generellt brukar sägas att en tightare modell passar den smalare huvudformen bättre medan modeller med generösare vidd passar en rundare huvudform. Men var och en bär såklart precis den typ av keps den trivs bäst i!

Mattias är definitivt karl för sin gubbkeps!

Känd från TV

Peaky Blinders är TV-serien som gett ullkepsen ett ansikte. Här står tweeden som spön i backen bland gangstrarna i Birmingham som, på det vis populärkultur ofta gör, nu varit med och lyft 20-talsmodet till nya höjder.

ett gäng män kommer gående mot kameran, iklädda klassiskt 20-talsmode

En scenbild tagen från TV-serien (som jag lånat från internet)

Å visst är det snyggt. Otroligt snyggt! Med en duktig fotograf, skicklig sminkös och intresserad stylist (*hint hint*) så kan du bli minst lika stilig som Cillian Murphy o Co. Vi kan la börja med kepsen?

Våra modeller

På Lolles erbjuder vi gubbkepsar från Wigéns – genom House of Amanda Christensen – i 3 olika modeller.

Newsboy och Ivy i kostymhörnan hos oss!

Läs mer om Wigéns modeller här, eller kom in i butiken vettja och prata gubbkeps! Då kan du också botanisera i vårt utbud och prova dig fram till vilken variant som passar dig allra bäst!

Välkommen!

//Ullrika

 

PS. Alla säsonger av Peaky Blinders kan du bland annat streama hos C More för att komma i ullstämning 🙂